„Marsz Różowej Wstążki”
Październik 11, 2015 Stowarzyszenie

10.10.2015 r. braliśmy udział w „Marszu Różowej Wstążki”

Marsz ruszył o godz. 11 z ulicy Niedziałkowskiego obok TVP, a zakończył się na Zamku Książąt Pomorskich. Impreza jest corocznym wyrazem solidarności z tymi, którzy zmagają się z chorobą nowotworową a także wyrazem pamięci o tych, których niestety już nie ma wśród nas. Dla uczestników marszu zaplanowano konkursy. Na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich zorganizowano wiele atrakcji. Ciekawe były spotkania ze specjalistami, zorganizowano warsztaty samobadania piersi, pomiarów RR (ciśnienia tętniczego), wagi ciała i BMI, pomiaru tlenku węgla w powietrzu wydychanym u palaczy. Na dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich w mammobusie ZCO prowadzono badania dla kobiet w wieku 45-50 i 70+ finansowane z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego. Dla kobiet w wieku 50-69 lat, w ramach Populacyjnego Programu Wczesnego Wykrywania Raka Piersi, prowadzono badania w pracowniach stacjonarnych w województwie.

Organizatorami byli: Zachodniopomorskie Centrum Onkologii w Szczecinie, Wydział Zdrowia Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Stowarzyszenie Dobroczynne Lions Club Szczecin Jantar (Ambasadorki ZCO), Stowarzyszenie Amazonek AGATA, Joanna Sawicka –Budziak.

Nasze Stowarzyszenie również pomagało w organizacji i finansowało nagrody w konkursach. Organizatorzy zaproponowali konkursy: na najbardziej pomysłowy różowy strój uczestnika marszu, na najciekawsze hasło promujące profilaktykę raka piersi wyeksponowane na transparentach. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Rodzin z Predyspozycjami do Nowotworów Dziedzicznych nawiązało współpracę ze Studenckim Kołem Naukowym Dietetyków pod opieka dr inż. Anny Sobczak-Czynsz. Podczas spotkań ze specjalistami na dziedzińcu zamku Członkowie Koła udzielali porad dietetycznych oraz możliwości wykonania badań genetycznych ukierunkowanych na profilaktykę onkologiczną.

Pomimo zimnego dnia przybyło sporo osób, często całymi rodzinami; można było się rozgrzać wojskową grochówką i herbatą.

Impreza została ukoronowana wypuszczeniem różowych balonów, co tworzyło symboliczny i przejmujący obraz solidarności w walce z rakiem. Na koniec odbyły się artystyczne występy i poczęstunek – wielkim różowym tortem.

W kolejnych latach zapraszamy do czynnego udziału, warto zachęcić rodzinę, przyjaciół i znajomych – każdy z nas może mieć udział w szerzeniu idei Marszu Różowej Wstążki.