Podsumowanie konkursu „Drzewo Genealogiczne Zdrowia Mojej Rodziny”

Podsumowanie konkursu „Drzewo genealogiczne zdrowia mojej rodziny” ogłoszonego w dniu 21.04.2018 roku, w ramach konferencji „Genetyka dla edukacji i rodziny”, które zostały objęte honorowym patronatem Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty, odbyło się w dniu 11.10.2018 o godz. 18.30 podczas Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Genetyka Kliniczna Nowotworów 2018”, w Rektoracie Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, przy ulicy Rybackiej 1. Wręczenie nagród odbyło się na zakończenie pierwszego dnia konferencji. Finaliści wraz z nauczycielami uczestniczyli w części konferencji anglojęzycznej, wysłuchali m.in. wystąpienia profesora Jana Lubińskiego. Komisja konkursowa Stowarzyszenia w osobach: Elżbiety Przerwy, Edyty Balejko i Angeliki Heberlej po analizie prac konkursowych wytypowała 6 najlepszych prac. Każdy finalista otrzymał dyplom, a nauczyciel prowadzący specjalne podziękowanie oraz gratulacje osobiście składane przez profesora Jana Lubińskiego przed forum naukowców.

Nagrodzone prace wyróżniała pomysłowość i sposób ujęcia tematu. Zachodniopomorska Kurator Oświaty – Pani Magdalena Zarębska- Kulesza objęła Honorowym Patronatem nasz konkurs, a laureaci otrzymali piękne nagrody książkowe – bardzo przydatne w przygotowywaniu się do matury oraz egzaminów na uczelnię. Fundatorem zestawów upominkowych dla wszystkich 6. finalistów był Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Fundatorom nagród dla uczniów serdecznie dziękujemy za wsparcie konferencji i konkursu.

Laureaci konkursu – miejsca: I,II i III
I. Adrianna Szcześniak – wywiad – film, nagranie (link do pobrania)
Zespół Szkół w Resku
Nauczyciel – mgr Agata Mielniczek
II. Weronika Staszukpraca plastyczna, Zespół Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Policach
III. Julia Nowak– prezentacja multimedialna, ILO w Szczecinie
Nauczyciel- mgr Agnieszka Milewska

Wyróżnienia
1. Angelika Werbicka, Zespół Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Policach
2. Magdalena Wąsowicz – VII LO w Szczecinie
Nauczyciel – mgr Anna Hnatewicz
3. Zuzanna Szyszka, Zespół Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Policach
Nauczyciel – mgr Aleksandra Szafirska

Najcenniejsze dla nas – jako Stowarzyszenia jest to, że idea szczerej i konstruktywnej rozmowy międzypokoleniowej w oparciu o Kartę Wywiadu i udział w naszych spotkaniach na temat zdrowia i preferencji w rodzinie do zachorowań trafiła już po raz trzeci do szerokiej grupy młodzieży licealnej i ich nauczycieli (którym serdecznie dziękujemy i prosimy o nadsyłanie sprawozdań, scenariuszy czy konspektów z przeprowadzanych zajęć z genetyki). Każde takie aktywne działanie młodych ludzi daje nowe perspektywy ich rodzinom. Serdecznie zapraszamy do udziału w naszych konferencjach, warsztatach i konkursach. Już niedługo kolejne wydarzenia – prosimy zaglądać na naszą stronę! Pozdrawiam serdecznie – Elżbieta Przerwa

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.